googlea1df4dee8ed91fe3.html

Kirjasta sanottua

Lehdistön arvioita

MTV3:

Parikymppinen Osmo todisti sotaa eturintamassa – autenttiset päiväkirjat paljastavat lohduttoman rintama-arjen: ”Sotien jälkeen olin yksin jäljellä”

Lue koko juttu

Karjalainen:

”Osmo Rasilon kirja on asiantunteva teos sodan arjesta, ihmissuhteista ja surusta.”

”Monet kartat ja rintamakuvat ovat ainutlaatuisia, paljonpuhuvia.”

”Mikään perinteinen sotamuistelo tai taistelukuvaus ei silti ole kyseessä. Paljon keskeisimmiksi nousevat rintamaelämän arki, ihmissuhteet, suru läheisten kuolemasta taistelukentälle ja monet muut sellaiset sotaan liittyvät detaljit, joita ei usein tapaa niin sanotuissa sankarillisissa muistelmissa.”

”Osmo Rasilon sotakirja on arvokas juuri siksi, että se yhdistää teoksen toimittajan työn tuloksena niin
monta näkökulmaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Voi sanoa, että kyseessä on sotaan realistisesti suhtautuvan sukupolven, jälkeläisten suurtyö ja kunnianosoitus.”

Karjala

”Luutnantti Rasilo ei huolehtinut vain miehistään, vaan pelasti vastuunotollaan tiukassa tilanteessa myös esimiehensä sotilasuran.”

Itä-Savo:

”Kirjaa lukee kuin romaania: tapahtumat vyöryvät eteenpäin, on nuoren, sotaan joutuneen opiskelijan ajatuksia ja arkista, tavallista sotilaselämää, ystävyyttä, jäynäntekoa, pikkuharmeja, ajatuksia ja tietysti elämää rintamalla, taistelukuvauksia, dramaattisia tapahtumia keskellä pahinta sotaa. Lukiessa unohtaa, että tämä on autenttista tekstiä, ei fiktiota, vaan rintamalla kirjoitettua.

”Jos haluaa tietää, millaista sodassa oikeasti oli, kannattaa tutustua Antti Rasilon toimittamaan kirjaan. Se ei dramatisoi eikä väritä, vaan siinä puhuu mukana olleen ääni tuoreeltaan. Kirja on kuin aikakone: se ei katso nykyhetkestä taaksepäin vaan vie sota-aikaan.”

Kenttäpostia

”Kirja tekee kunniaa koko sotasukupolvelle ja on hieno kurkistus rintamaelämään, mutta erityisesti vain reilun parikymppisen reserviupseerin ajatteluun. Kirja avaa meille nuoremmille sotasukupolven rintamasotilaan mielenmaisemaa, ja se alleviivaa myös reserviupseereiden suunnattoman tärkeää roolia sotatoimiemme selkärankana.”

Keskisuomalainen

”Antti Rasilon perusteellisuudelle on annettava korkeat pisteet. Toki lähdemateriaaliakin on ollut harvinaisen runsaasti yhden miehen sotatiellä, mutta tietoiskujen ja muun lisämateriaalin ansiosta Osmo Rasilon muistelut asettuvat myös laajempaan kuvaan historian ratkaisuhetkillä.”

”Vaikka päiväkirjat on kirjoitettu poikkeusoloissa, niihin piirtyy elämän koko kirjo, kaikkine traagisine ja arkisine tapauksineen.”

”Antti Rasilo on tehnyt suurtyön toimittaessaan isänsä sotakokemukset ensiluokkaiseksi puhuttelevaksi järkäleeksi, joka tempaa lukijan mukaan nuoren reserviupseerin itsensä uhraavalle sotatielle.”

Länsi-Savo

”Antti Rasilon perusteellisuudelle on annettava korkeat pisteet. Toki lähdemateriaaliakin on ollut harvinaisen runsaasti yhden miehen sotatiellä, mutta tietoiskujen ja muun lisämateriaalin ansiosta Osmo Rasilon muistelut asettuvat myös laajempaan kuvaan historian ratkaisuhetkillä.”

Iisalmen Sanomat:

”Päiväkirjoissa on taistelukuvauksia mutta myös monisyistä pohdintaa ajasta, tapahtumista ja ihmistä.”

Lukijoiden kommentteja

”Hieno ja korkeatasoinen kirja, jonka laitoin paraatipaikalle kirjahyllyssäni.”

”Nyt kaduttaa, kun en halunnut sen kustantajaksi!”

Docendon kustantaja Juha Janhosen viesti toimittajalle

”Kirjan konsepti on aivan ainutlaatuisen hieno kuvineen, karttoineen ja teksteineen. En ole nähnyt toista yhtä hienosti ja laadukkaasti tehtyä kirjaa sodastamme.”

Lukija, sotahistorin harrastaja

”Enpä ole lukenut mitään kirjaa, jossa tarina etenisi tämän tasoisten muistiinpanojen ja niiden kommenttien merkeissä. Yhdessä vaiheessa ajattelin sanoa, että onpa ihana kirja. Mutta ei sodan kuvauksesta voi oikeastaan käyttää sellaista adjektiivia. Koskettavakin se mielestäni on, mutta ei sekään kuvaa tätä kokonaisuutta, joka on paperille saatettu. Kirjaa lukiessa tuntui, että siinä porukka tekee vain työtä, mikä heille oli annettu, ottamatta tehtäviin mitään tunnepitoista kantaa.”

Lukija, jonka isä osoittautui Osmo Rasilon aseveljeksi

”Kokonaisuutena mahtava dokumentti; valokuvat, kartat ja piirrokset aivan huippuna! Toki Osmo Rasilon tekstikin on olosuhteet huomioon otettuna värikästä ja kuvailevaa.”

Lukija, itsekin sodasta kirjoittanut

”Minua hämmästyttää teksteistä huokuva Rasilo rauhallisuus, loogisuus, analyyttisyys, muistiinpanojen tarkkuus ja kartanpiirtotaito. Sotaoperaatioissa ihmettelen hänen kylmää rohkeutta ja
viisasta varovaisuutta.”

Lukija